כירורגיה כללית ולפרוסקופית
עולם הרפואה משתנה באופן תדיר, בין היתר בעקבות מחקרים רפואיים חדשים, תרופות חדשות שנכנסות לשימוש וכן פיתוחים טכנולוגיים שמעניקים לרפואה המודרנית כלים חדשים ויעילים יותר מאי פעם.
אחת המהפכות הגדולות שעברה הרפואה בעשורים האחרונים היא המצאת הכירורגיה הלפרוסקופית: כירורגיה זעיר פולשנית. הכירורגיה הלפרוסקופית מתבססת על ביצוע חתכים קטנים בגוף המטופל והחדרת ציוד הניתוח דרכם. גישה זו מפחיתה משמעותית את זמן ההחלמה הצפוי, את הסיכון לסיבוכים שונים וכן את הכאב והמגבלות מהן יסבול המטופל לאחר הניתוח.
מהפכת הכירורגיה הלפרוסקופית החלה עם ביצוע הליכים לפרוסקופיים לאבחון, במסגרתם מוחדרת לגוף המטופל מצלמה זעירה המאפשרת לאבחן מחלות שונות בצורה מדויקת מאי פעם. בהמשך, עם התפתחות הכלים הטכנולוגיים – נפתח צוהר גם לביצוע ניתוחים כירורגיים שונים בשיטה לפרוסקופית.
כיצד נראה הליך לפרוסקופי?
הכירורגיה הלפרוסקופית, בהליכים אבחוניים וטיפוליים כאחד, מתבססת על ביצוע מספר חתכים זעירים בגוף המטופל. חתכים אלה יהיו לרוב ברוחב של פחות מ-10 מ"מ (חתך קטן יותר מרוחבו של מטבע שקל חדש אחד).
דרך חתכים זעירים אלו יוחדרו לגוף המטופל צינורות סטריליים מיוחדים – ודרכם מצלמה וכלי ניתוח. על מנת לאפשר לצוות המנתח גישה לאזור הניתוח, יוחדר לתוך חלל הבטן גז פחמן דו-חמצני בלתי מזיק – שיישאב חזרה בתום הניתוח.

באילו מצבים ניתן לעשות שימוש בכירורגיה לפרוסקופית?
ניתוחים לפרוסקופיים יכולים להתאים לאבחון או טיפול במגוון רחב של מצבים רפואיים. בעשורים האחרונים תחום הכירורגיה הכללית עבר תמורות משמעותיות והיום ניתן לבצע ניתוחים מורכבים במיוחד בגישה הזו ללא צורך בפתיחת הבטן. חשוב לזכור שההחלטה על ביצוע ניתוח לפרוסקופי נתונה לשיקול דעתו של הרופא המטפל, ותמיד ישנה אפשרות שיהיה צורך לעבור לניתוח בגישה פתוחה על מנת להשלים את הניתוח בצורה בטוחה. יחד עם זאת, חשוב לציין כי בזמן בחירת המנתח יש לתת את הדעת על נסיונו ויכולתו לבצע ניתוחים מורכבים בגישה זו בצורה בטוחה.
ניתוחים נפוצים שניתן לבצע בגישה לפרוסקופית:
-
כריתת כיס מרה
-
ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר (בריאטריה)
-
תיקון בקע בדופן הבטן (טבור, צלקת ניתוחית) או במפשעות
-
ניתוחים לטיפול במחלות ממאירות של הוושט והקיבה
-
ניתוחים לטיפול במחלות שפירות של הוושט – בקע סרעפתי, מחלת ההחזר הקיבתי-וושטי (רפלוקס) אכלזיה ועוד.
-
כריתת טחול
-
כריתת זנב הלבלב
-
כריתת בלוטת יותרת הכליה (אדרנל)
-
כריתת מעי דק או גס
מה חשוב לדעת בבחירת מנתח לניתוח לפרוסקופי?
ניתוחים לפרוסקופים מפחיתים משמעותית את הסיכון למטופל ואת משך ההחלמה, אך דורשים רמה גבוהה במיוחד של מומחיות וניסיון מהרופא המנתח. בבחירת רופא מנתח לביצוע ניתוחי כירורגיה כללית ולפרוסקופית עלינו להקפיד לוודא שאנו בוחרים ברופא מנוסה, מקצועי ומיומן, היודע להתמודד עם ניתוחים מורכבים בגישה זו.
ד״ר עידן כרמלי הוא בעל ניסיון עשיר בתחום הניתוחים הלפרוסקופיים. כמנהל היחידה לכירורגיה לפרוסקופית בבית החולים אסותא אשדוד, ובתפקידיו השונים בעבר ובהווה, ד״ר כרמלי ביצע אינספור ניתוחים בגישה הלפרוסקופית, לרבות ניתוחים לטיפול במחלות ממאירות ושפירות של הוושט והקיבה, ניתוחים בריאטריים חוזרים ומורכבים וכן ניתוחים נוספים בתחום הכירורגיה הכללית (כיסי מרה וחקירת דרכי מרה בלפרוסקופיה, כריתת טחול, כריתות מעי וניתוחים דחופים מגוונים).